Sticky Trap is speciaal ontwikkeld voor het vangen van dazen (paardenvliegen), horzels en stalvliegen. Het basisrecept kent zijn oorsprong in Amerika en wordt wereldwijd gebruikt om diverse bloedzuigende insecten te vangen.
De lijm is gemaakt van natuurlijke mineralen, is lichtbruin van kleur en blijft langere tijd goed plakken. Uniek en regen- en hittebestending.

Bij een dazenlijmval wordt gebruik gemaakt van een donker object. Dazen en horzels hebben infrarood zicht en zien de bewegende en door de zon verwarmde bal als prooi. Naast een bal kan bijvoorbeeld ook een zwarte emmer of donker stuk plastic gebruikt worden. Eenmaal geland op de bal of emmer, zit de daas gevangen.

Eenvoudige werking

 1. Bijtende insecten zoals dazen en horzels hebben infrarood zicht, ze kunnen met hun ogen warmte waarnemen (zie foto).
 2. Een vrouwtjesdaas heeft bloed nodig om eitjes te leggen en zoekt naar bloed bij zowel mens als dier. Zwarte en donkere paarden hebben veel meer last van paardenvliegen en dazen dan paarden met een lichte vachtkleur.
 3. Een zwart donker plastic object wordt verwarmd door de zon en beweegt door de wind heen en weer. Hiermee simuleert het een prooi voor het bijtende insect.
 4. Het insect landt op haar prooi (de bal of emmer) en probeert hier in te bijten, om vervolgens vastgeplakt te zitten aan de Sticky Trap vliegenvallenlijm.

Goedkope en makkelijke oplossing ter bestrijding van dazen en horzels.

Voor het maken van een dazenval is nodig:

 • Sticky Trap dazenvallenlijm (0,5 l – 1,5 l, – 3,5 l)
 • Zwarte emmer
 • Touw
 • Een schroefoog en ringetjes
 • Panlat
 • Schroevendraaier

De val wordt als volgt gemaakt:

 1. Boor een gat in de emmer, haal daar het touwtje doorheen en maak deze aan de binnenkant vast aan een ringetje, zodat het touwtje er niet uit kan. Eventueel kan een grote knoop worden gemaakt.
 2. Draai een haakje aan het einde van een lat (lengte op circa 50 cm) en maak hier het touw met de emmer aan vast (zie foto). De ideale hoogte van de emmer is 100 cm boven de grond.
 3. Schroef de lat vast op één van de weidepalen. Het is belangrijk dat deze geplaatst wordt op een plek nabij begroeiing (indien aanwezig). Ook moet het een zonnige plek zijn zodat de emmer goed warm kan worden.
 4. De val moet vrij kunnen bewegen in de wind, daarom is een open locatie belangrijk. Bestrijk tenslotte de buitenkant van de emmer dun met lijm (1-2 mm) en gebruik hiervoor een kwast en handschoenen.
 5. Hang de emmer aan de buitenkant van de wei, zodat paarden er niet langs lopen en lijm aan hun vacht krijgen. Dit kan geen kwaad, maar is natuurlijk niet prettig!

Alleen werkzaam bij dazen en horzels.

Bijen, vlinders en overige belangrijke insecten die zorgen voor de bestuiving van flora en fauna, zoeken naar nectar en zoetigheid en komen niet af op de dazenval. Daarnaast heeft de dazenlijm een kleefkracht die alleen werkt voor dazen, horzels en andere kleine bijtende insecten.

De Sticky Trap lijm wordt gemaakt van natuurlijke mineralen en is niet giftig. Wel raden we aan de val buiten bereik op te hangen zodat paarden, vee en overige dieren er niet mee in contact kunnen komen. Mocht de lijm wel in de vacht of op de huid komen kan dit geen kwaad en zal het na enkele dagen verdwijnen.